×

Meny

4 nätters cykelpaket längs Sydostleden

4 nätters cykelpaket längs Sydostleden

Cykla längs Sydostleden genom södra Småland, Blekinge och till sydöstra Skåne. Längs leden väntar varierande natur och kulturupplevelser såsom Åsnens unika sjölandskap, Mörrums Kronolaxfiske, skärgården i Blekinge, vattenriket i Kristianstad, Ålakusten i Åhus och äppelodlingarna i Kivik.

Sydostleden är nästan helt bilfri och mer än 80 % av cykelleden är belagd med asfalt. Det här cykelpaketet börjar i Växjö vid Resecentrum och avslutas i Simrishamn på Österlen, 5 dagar, 4 övernattningar. Du bor på mysiga, utvalda boenden längs vägen. Du kan även välja att bo på hotell av lite högre standard (från 4 000 kr/person och boende i dubbelrum) genom att ange det i din bokning. Från cykelpaketets slutmål går det bra att förboka en privat transfer tillbaka till startpunkten.

Observera att turen kan påbörjas i både Växjö och Simrishamn (valfri riktning). Turen går att både förlängas och förkortas (avstånd, antal dagar) om så önskas.


 • En övernattning i Urshult
 • En övernattning i Karlshamn
 • En övernattning i Kristianstad
 • En övernattning i Brösarp
 • 4 x frukost
 • Karta och färdbeskrivning
 • Extranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • Hyrcykel & bagagetransport (även Elcykel finns att hyra)
 • Guidad tur i Kristianstads Vattenrike
 • Guidad tur i Simrishamn
 • Cykelguide hela turen
 • Privat transfer tillbaka till startpunkten: ca 1500 kr/person (inkl cykel och bagage)

Växjö-Urshult

I Växjö finns mysiga gränder, kullerstenar och röda stugor men även shopping och spännande nöjesliv. När du befinner dig vid Ekotemplet, Växjös vattentorn, är du på högsta punkten av denna tur – 203 meter över havet. Njut av det vackra landskapet medan du trampar söderut.

Flera sträckor går på nedlagda banvallar, och du passerar gamla stationshus, banvaktarstugor och vackra broar som finns kvar från järnvägsepoken. Övernattning sker i Urshult vid södra spetsen av Åsnen, som är länets största insjö.


Urshult – Karlshamn

Dagens cykeltur kommer att ta dig från skogsbygd till kustbygd. Stanna gärna till en stund och beundra en av Smålands längsta och vackraste stenbroar i Blidingsholm, där leden korsar Mörrumsån.

Övernattning sker i Karlshamn som är en livfull och charmig kuststad med skärgården strax utanför dörren. Från 1850 och sjuttio år framåt utvandrade en miljon svenskar till Amerika. Många tog båten från Karlshamn och därför restes monumentet av ”Karl Oskar och Kristina” till deras minne i Hamnparken vid havet.


Karlshamn – Kristianstad

Efter en härlig frukost cyklar du vidare mot Mörrum som är centrum för åns berömda laxfiske. Hit kommer folk från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva miljön kring ån, restaurang Kungsforsen och akvariet intill utställningen.

Du fortsätter sedan mot Sölvesborg, och här finns bland annat Europas längsta gång- och cykelbro (760 meter lång). Gör gärna ett lite längre stopp för att utforska denna trevliga stad. I kvarteren kring Stortorget hittar du caféer, butiker och restauranger och i hamnen finns ”Fyra årstiders park”, skapad av den nederländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.

Sedan cyklar du vidare mot Kristianstad, staden som grundades 1614 av den danske kungen Christian IV. Kristianstad byggdes ursprungligen som en fästning, omgiven av våtmarker som gav ett naturligt försvar. Delar av staden ligger under havsnivån, och mitt i staden, och samtidigt mitt i naturen, ligger Kristianstads senaste stolthet naturum Vattenriket. Du kan välja att se utställningen på egen hand eller följa med på en guidad visning. Övernattning sker på mysiga Annas Hotell.


Kristianstad – Brösarp

Efter frukost lämnar du Kristianstad bakom dig och cyklar söderut mot Åhus och kusten. Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer och har mycket som minner om den danska tiden. Smala gränder kantas av pittoreska korsvirkeshus. Vid Helgeåns mynning ligger ruinerna av borgen Aosehus, som började byggas på 1100-talet, och resten av stadsmuren finns kvar.

I Friseboda cyklar du alldeles ute längs havet. Njut av vyerna av sandstränder, ålabodar och ändlöst blått hav. Från cykelvägen på banvallen vid Maglehem kan du vika av till Caféet, galleriet och kvarnmuseum Blåherremölla. Brösarp är den norra porten till Österlen, och här övernattar du på ett riktigt genuint skånskt gästgiveri.


Brösarp – Simrishamn

Efter en god frukost fortsätter turen genom odlingslandskap, betesmarker och skogar. Du cyklar förbi Vitaby kyrka, som från sin höjd blickar ut över landskapet, och genom Kivik by där äpplet står i fokus. Med äppelodlingar, Äppelriket, Kiviks musteri och på hösten: äppelmarknaden. Vi rekommenderar starkt att du promenerar upp på Stenshuvuds topp, 97 meter över havet, där du har en milsvid utsikt.

Simrishamn, som är slutdestinationen, har anor ända från 1100-talet och är känt för sina pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar. Man kan känna doften av rosor om man går på promenad bland dessa hus en fin sommardag. Om du vill ha transport tillbaka till cykelpaketets startpunkt kan du förboka en privat transfer. Den kostar ca 1500 kr/person (inkl cykel och bagage).


För att läsa mer om paketet och resan klicka på Läs mer och boka, fyll i dina uppgifter och spara rabattkoden som sedan används för att ta del av rabatterat pris vid bokning.


 

Från 3610 kr/person

Läs mer och boka